TV műsor

Magyar kutatók igazolták óriásvírusok sós sivatagbeli jelenlétét

IT/Tudomány, 2015.12.16

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói a világon elsőként igazolták óriásvírusok jelenlétét a bolygó legnagyobb sós sivatagában, az India Gudzsarát tagállamának területén található Kutch sivatagban.

Óriásvírusokat eddig nem találtak sós és sivatagi talajban, csak tengerekben, tavakban, folyókban és ipari hűtőtornyokban. Az Archives of Virology című folyóiratban hétfőn megjelent publikációt Kerepesi Csaba PhD-hallgató és Grolmusz Vince egyetemi tanár jegyzi - közölte az egyetem szerdán az MTI-vel.

Az ELTE tudósai indiai kutatók adatait elemezve találtak óriásvírus DNS-szekvenciákat a Kutch-sivatag talajából származó mintákban, a vizsgálatokhoz az ELTE PIT Csoportjában kifejlesztett Giant Virus Finder nevű új bioinformatikai eszközt használták. Az eredmény azt mutatja, hogy az óriásvírusok sokkal gyakoribbak lehetnek a Földön, mint azt eddig gondolták.

Az óriásvírusokat francia kutatók fedezték fel 2003-ban angliai ipari hűtőtornyok biofilmjének vizsgálata közben. Míg a vírusok általában csak elektronmikroszkóppal láthatók és csak pár száz génjük van, az óriásvírusok fénymikroszkóppal is észrevehetők és több ezer génjük is lehet. Saját élősködőik is vannak, amelyek az óriásvírusok gazdasejtben való szaporodását fordítják a saját javukra.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!