Blikk Aktuális

Updated every 15 minutes.

Blikk Autó

Updated every 15 minutes.

Blikk Sport

Updated every 15 minutes.

Blikk Sztárvilág

Updated every 15 minutes.

Blikk.hu
Linkek
Hirdetés

Tudtad? Jobb a női agy, mint a férfi

2015-07-12 20:10:57
Magyarország — Eddig is sejtettük, de most a tudomány is igazolta: különbözik a nők agya a férfiakétól.
Hirdetés
A kutatás szerint a nők agyának összeköttetései gazdagabbak
Fo­tó: Thinkstock

Talán ezért működnek, gondolkodnak teljesen máshogy a hölgyek, mint az urak. A hímsoviniszták eddig azért vigyoroghattak, mert köztudomású, hogy a nők agya 10 százalékkal kisebb – ám korántsem biztos, hogy ebben a kérdésben a méret számít. Márpedig kiderült, a női agy összetettebb, fejlettebb és jobb a férfiakénál.

A meghökkentő tudományos eredmény ezúttal nem brit tudósokhoz kötődik, az ELTE Matematikai Intézete aratta le a dicsőséget. Grolmusz Vince (58) professzor vezetésével 96 kísérleti alany agyának MRI-képét vizsgálták.Azt találták, a nők agyának összeköttetései gazdagabbak, mint a férfiak esetében.

– Az agy különböző területei különböző feladatokat látnak el. Valamelyik az egyensúlyról gondoskodik, másik az érzékelésről, és ezeket a területeket az idegsejtek nyúlványai úgy kötik össze, mint valamiféle huzalok. Minél több az ilyen összeköttetés, annál összetettebben és hatékonyabban működik az agy, például gyorsabban tudunk döntéseket hozni – magyarázta Grolmusz.

Már tudja, miért nem tud megfelelni a nők elvárásainak

Szavazás eredmény

Ön szerit okosabbak a nők, mint a férfiak?

 
Hogy pontosan miként is működik az emberi agy, azt ma még senki nem tudja, hiszen ehhez a 80 milliárd idegsejt szinte végtelen kapcsolatát kellene feltérképezni. – Kijelenteni nem lehet, csak feltételezzük, ez a felépítésbeli különbség összefüggésben állhat azzal, hogy a nők egyszerre több mindenre tudnak figyelni, illetve megérzéseikre hagyatkozva jó döntéseket hozni – fogalmazott.

– Akkor ezért különbözünk ennyire! Nekem muszáj cetliznem, felírnom minden tennivalót, különben elfelejtem – reagált az eddig szétszórtságával cukkolt Bársony Dávid (18). Párja, Táncos Lili viszont helyette is gondolkodik közös dolgaikról.

A történettudományok szerint már őseink életé­ben is jelen voltak a különbségek, a férfiak vadásztak, az asszonyok a barlang körüli teendőket látták el – többet is. Lehet, hogy az életforma alakította a nők agyát ilyen bonyolultra? Vagy éppen azért volt ennyi feladatuk, mert az agyuk alkalmas volt rá?

Dávid amit lehet, cetlire ír, Lili viszont kettejük helyett is észben tart mindent

 
PRÓ
Hogy okosabbak-e a nők a férfiaknál? Természetesen. Na jó, kivételek akadnak. Az igazán eszes nőt onnan lehet megismerni, hogy nem hivalkodik az eszével, csendben intézi, hogy minden a kedve szerint alakuljon.
B. Sz.
KONTRA
Nekem ugyan ne mondja senki, hogy a nők agya jobb a férfiakénál. Hát mivégre születtek a szőke nős vagy autóvezetős viccek? Miért nincs annyi hölgy vezető pozíció­ban? Ez nem lehet csak a buta pasik elnyomása!
V. Z.

V. J. Z.



Címkék

Hirdetés
Hozzászólások betöltése folyamatban....

Hirdetés


Hirdetés
USD / HUF 283.88 -0.295%
EUR / HUF 310.66 -0.129%
CHF / HUF 289.48 -0.276%

Best of Blikk.hu

Állítsd a naptárat a téged érdeklő dátumra, és megtudhatod, miről írtunk aznap

Kos
Bika
Ikrek
Rák
Oroszlán
Szűz
Mérleg
Skorpió
Nyilas
Bak
Vízöntő
Halak

 

Érthetetlen! Titkosították a Szita Bence-gyilkosság jegyzőkönyveit

Érthetetlen! Titkosították a Szita Bence-gyilkosság jegyzőkönyveit

Harminc évig senki nem tekinthet bele a Szita Bence-gyilkosság aktáiba.


A férj összefeküdt a bébiszitterrel, a feleség kiborult – mindketten elmondják álláspontjukat

A férj összefeküdt a bébiszitterrel, a feleség kiborult – mindketten elmondják álláspontjukat

Nem csak Ben Affleck lép félre a dadussal, a hétköznapi emberek is.