nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindannyiunk agya – mindannyiunk számára

Az ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja elkészítette az emberi agy összeköttetéseinek konszenzusmodelljét: kiszűrték a személyes változékonyságot, így jött létre a közös, emberi agygráf. Az eredményeket 2015. április 7-én közölte a Neuroscience Letters.

nyest.hu | 2015. április 14.
|  

Az ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja elkészítette az emberi agy összeköttetéseinek konszenzus-modelljét: ez azt jelenti, hogy a személyes változékonyságot kiszűrve, a modell csak a sok alanynál megtalálható kapcsolatokat tartalmazza, azaz az agygráf egy egyén agya helyett a közös, emberi agygráf kapcsolatait írja le. A webszervert ismertető publikáció 2015. április 7-én jelent meg a Neuroscience Letters hasábjain.

Az adatok forrásául az Amerikai Egyesült Államok egy óriási kutatási programja, a Human Connectome Project szolgált. A nagy mennyiségű és kiváló minőségű diffúziós MRI-felvételből az ELTE kutatói 96 teljes agyi felvétel gráfját készítették el: a gráf csúcspontjainak az agyi szürkeállomány 1015 anatómiai tartományra való felosztása felel meg, azaz mind a 96 gráf 1015 csúcsú. A gráf élei úgy vannak definiálva, hogy két, szürkeállománybeli terület éllel van összekötve akkor, ha a diffúziós MRI felvételen idegrostokat sikerült a két terület között azonosítani. A megközelítés újdonsága a konszenzus-, azaz a referencia-gráf definiálása: egy él akkor kerül bele a referencia-gráfba, ha legalább 14 agyi felvételen szerepel, ugyanazokat a területeket összekötve. Ezzel az eljárással kiszűrhetők az MRI- felvételek hibái, valamint az egyéni változékonyság, és általános emberi referencia agygráfot lehet készíteni.

Mindannyiunk agya – mindannyiunk számára
Forrás: http://pitgroup.org/

Az ELTE matematikus kutatói (Szalkai Balázs és Kerepesi Csaba doktoranduszok, Varga Bálint mesterszakos hallgató és Grolmusz Vince professzor) az így kapott referencia agygráfot és szabadon paraméterezhető változatait  mindenki számára elérhetővé tették. A weboldal a „Budapest Reference Connectome Server” (Budapest Referencia Konnektóm Szerver) nevet viseli, az oldalon helyet kapott egy rendkívül intuitív, forgatható, agygráf-kirajzoló szemléltető alkalmazás is, amely egy gráf-csúcsra kattintva a csúcs anatómiai nevét és a csúcsból kiinduló éleket is megadja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X