2015. augusztus 7. péntek, Ibolya napja
A nők agya jobban működik, mint a férfiaké.
Szerző(k): ELTE
Dátum: 2015-07-04 07:32:38
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Az ELTE Matematikai Intézetében közel száz alany agygráfját vizsgálták, és úttörő eredmény született.

Az ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja közel száz alany agyi kapcsolatait leíró agygráfját vizsgálta: a kutatások szerint a nők agyának összeköttetetései sok szempontból „gazdagabbak", illetve „jobbak", mint a férfiak esetében. Az úttörő eredményeket a PLOS One folyóirat 2015. július 1-jén közölte.

Az régóta ismert statisztikai tény, hogy a férfiak agyának átlagos mérete és súlya nagyobb, mint a nőké, valamint a kutatók eddig is tudták, hogy az agy szürkeállományának a fehérállományhoz való térfogataránya a férfiaknál átlagosan nagyobb, mint a nőknél.

Az ELTE kutatói az Amerikai Egyesült Államok egy óriási kutatási programja, a Human Connectome Project adataival dolgoztak, a nagy mennyiségű és kiváló minőségű diffúziós MRI felvételből korábban 96 teljes agyi felvétel konszenzus-gráfját mutatták be. Az elkészült gráfokat most a gráfelmélet eszközeivel elemezték: kiderült, hogy a nők agygráfjai átlagosan több gráf-élet (azaz összeköttetést) tartalmaznak, mint a férfiak esetében.

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának munkatársai, Szalkai Balázs és Varga BálintGrolmusz Vince professzor vezetésével – azt is megmutatták, hogy mind a jobb-, mind pedig a bal agyféltekén belül, akárhogyan is osztjuk ketté az agyféltekét két egyforma részre, a két rész között futó kapcsolatok minimális száma – amit minimális kiegyensúlyozott vágásnak is neveznek – a nők esetében nagyobb.

Ezt a mutatót régóta használják – többek között – számítógépes hálózatok minőségének leírására: annál jobb egy hálózat, minél nagyobb ez az érték. A kutatásokból az is kiderült, hogy a nők agygráfja jobb nagyítógráf, mint a férfiaké. Mind a minimális kiegyensúlyozott vágás mérete, mind pedig a jobb nagyítógráf tulajdonság az agy belső, mély, „gazdagabb" kapcsolataira jellemző.

További érdekesség, hogy eddig számos publikációban jelent meg, hogy a „férfiak esetében – átlagosan - a szürkeállomány fehérállományhoz való aránya magasabb, mint a nőknél". Ez a kijelentés ekvivalens azzal, hogy „a nők esetében – átlagosan – a fehérállomány a szürkeállományhoz való aránya nagyobb, mint a férfiaknál". „Ha figyelembe vesszük azt, hogy – erős leegyszerűsítéssel – az agy fehérállományát az agyi kapcsolatokat fenntartó idegrostok alkotják, azt kaphatjuk, amit a csoportunk bizonyított: a nők esetében a relatíve nagyobb fehérállományban több kapcsolat köti össze a szürkeállomány területeit, mint a férfiak esetében" – tette hozzá Grolmusz Vince professzor.

Forrás: ELTE

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások
Hirdetés