• kórházadósság
    • Horgászzsineggel varrnak az orvosok

      Horgászzsineggel varrnak az orvosok

    • Napokra vannak a kórházak az összeomlástól

      Napokra vannak a kórházak az összeomlástól

    • Kórházi adósságrendezés: semmi sem biztos

      Kórházi adósságrendezés: semmi sem biztos

  • Zombor-csomag
    • Lázár kioktatta az egészségügyi államtitkárt

      Lázár kioktatta az egészségügyi államtitkárt

    • Zombornak nem szóltak, hogy lemondatnák

      Zombornak nem szóltak, hogy lemondatnák

    • Az egészségügy ezer sebére nincs kötszer

      Az egészségügy ezer sebére nincs kötszer

  • bérrendezés
    • Havi kétmillióból jönnének ki a praxisok

      Havi kétmillióból jönnének ki a praxisok

    • Röghöz kötés? – Még mit nem

      Röghöz kötés? – Még mit nem

    • Hálapénz: minden formáját büntetni kellene

      Hálapénz: minden formáját büntetni kellene

Új agymodellt mutattak be az ELTE kutatói

Hírek 2015.04.10 13:06 Forrás: Weborvos
Új agymodellt mutattak be az ELTE kutatói

A modell csak a sok alanynál megtalálható kapcsolatokat tartalmazza, azaz a közös, emberi agygráf kapcsolatait írja le.

Az ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja elkészítette az emberi agy összeköttetéseinek konszenzus-modelljét: ez azt jelenti, hogy a személyes változékonyságot kiszűrve, a modell csak a sok alanynál megtalálható kapcsolatokat tartalmazza, azaz az agygráf egy egyén agya helyett a közös, emberi agygráf kapcsolatait írja le. A webszervert ismertető publikáció 2015. április 7-én jelent meg a Neuroscience Letters hasábjain.

Az adatok forrásául az Amerikai Egyesült Államok egy óriási kutatási programja, a Human Connectome Project szolgált. A nagy mennyiségű és kiváló minőségű diffúziós MRI felvételből az ELTE kutatói 96 teljes agyi felvétel gráfját készítették el: a gráf csúcspontjainak az agyi szürkeállomány 1015 anatómiai tartományra való felosztása felel meg, azaz mind a 96 gráf 1015 csúcsú. A gráf élei úgy vannak definiálva, hogy két, szürkeállománybeli terület éllel van összekötve akkor, ha a diffúziós MRI felvételen idegrostokat sikerült a két terület között azonosítani. A megközelítés újdonsága a konszenzus- azaz a referencia-gráf definiálása: egy él akkor kerül bele a referencia-gráfba, ha legalább 14 agyi felvételen szerepel, ugyanazokat a területeket összekötve. Ezzel az eljárással kiszűrhetők az MRI felvételek hibái, valamint az egyéni változékonyság, és általános emberi referencia agygráfot lehet készíteni.

Az ELTE matematikus kutatói (Szalkai Balázs és Kerepesi Csaba doktoranduszok, Varga Bálint mesterszakos hallgató és Grolmusz Vince professzor) az így kapott referencia agygráfot és szabadon paraméterezhető változatait ezen a weboldalon tették mindenki számára elérhetővé. A weboldal a „Budapest Reference Connectome Server" (Budapest Referencia Konnektóm Szerver) nevet viseli, az oldalon helyet kapott egy rendkívül intuitív, forgatható, agygráf-kirajzoló szemléltető alkalmazás is, amely egy gráf-csúcsra kattintva a csúcs anatómiai nevét és a csúcsból kiinduló éleket is megadja.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink