Mesterséges intelligenciával találtak amiloidokat az ELTE kutatói

Több ezer amiloidmintát találtak az ELTE kutatói az egyetemen létrehozott algoritmus és szerver, a Budapest Amiloid Prediktor segítségével. Az amiloidok kóros fehérjék, felismerésük súlyos betegségek megelőzésében és gyógyításában játszhat fontos szerepet.

Mesterséges intelligenciával találtak amiloidokat az ELTE kutatói

A sejtek belsejében az élet alapjául szolgáló fehérjék oldott formában vannak jelen. Oldhatóságuk térbeli szerkezetükkel van kapcsolatban: ha a térszerkezet megváltozik, a fehérje félretekeredik és oldhatósága is leromlik. Ilyen térszerkezeti változás a fehérje amiloiddá alakulása, ami indikátora vagy oka lehet olyan betegségek kialakulásának, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a Huntington-betegség, illetve a különböző, esetenként öröklődő amiloidózisok - olvasható az ELTE csütörtöki közleményében.

Az ELTE-n, Perczel András Széchenyi-díjas kémikus kutatócsoportjában évtizedek óta vizsgálják egyes peptidek és fehérjék amiloiddá alakulásának folyamatát és feltételeit. A kutatók a közelmúltban az ELTE Matematikai Intézetében működő PIT Bioinformatikai Csoporttal (Keresztes László, Szögi Evelin, Varga Bálint és Grolmusz Vince professzor) Budapest Amiloid Prediktor néven mesterséges intelligencia alapú eszközt hoztak létre. Ez az algoritmus és szerver bármely, hat aminosav hosszúságú peptidre 84 százalékos pontossággal megjósolja, hogy amiloidképző-e vagy sem.

A kutatók magyarázata szerint a hat aminosav hosszú peptidek egyrészt még elég egyszerűek és könnyebben tanulmányozhatók, mint a hosszabb társaik, másrészt már eléggé összetettek ahhoz, hogy az amiloidképződés egyszerű, de hiteles modelljei legyenek. Ilyen peptidekből összesen 206, vagyis 64 millió különböző molekula létezhet, közülük ma még csak alig kétezer amiloidképzési hajlamát írták le a kutatók. A Budapest Amiloid Prediktor a ma még szűk adatmezőre alapozva tesz kellőn megbízható jóslást a lehetőségek teljes tárházáról.

Perczel András és Farkas Viktor a PIT Bioinformatikai Csoporttal legújabb vizsgálatuk során olyan amiloidképzési mintákat azonosítottak, amelyekben adott pozíciókban behelyettesített akármilyen fehérjeépítő aminosavakból várhatóan amiloidképző peptidek lesznek. A Budapest Amiloid Prediktor szerint ilyen erősen amiloidogén mintázatok például a CxFLWx, FxFLFx, vagy az xxIVIV, ahol a nagybetűk egy-egy aminosav egybetűs kódját jelölik, míg az x-ek helyébe bármely tetszőleges aminosav behelyettesíthető. A kutatók összesen 5531 ilyen mintát határoztak meg.

"A kutatók komoly érdeme, hogy szétválasztják azokat a pozíciókat és aminosavakat, amelyek az amiloidképzés szempontjából kiemelten fontosak, és azokat, amelyek nem, amelyek helyére tehát tetszőleges aminosavakat helyettesíthetünk be. Emellett minden minta röviden és érthetően leír 400 hat hosszú peptidet, mivel ennyi lehetséges behelyettesítése lehet a húsz aminosavnak az x-ek helyére" - írták.

Az amiloidmintákat leíró cikk az Amerikai Kémiai Társaság lapjában, az ACS Omega című tudományos folyóiratban jelent meg.

Készítménye alkalmazásának kiterjesztését kezdeményezte a Richter az EMA-nál

A budapesti tőzsdén jegyzett Richter Gedeon Nyrt. törzskönyvezés iránti II-es típusú változtatási kérelmet nyújtott be az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA)a Ryeqo készítmény alkalmazása érdekében az endometriózis kezelésére - jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a gyógyszercég.
2022. 10. 25. 23:00
Megosztás:

Nem tervezi a budapesti fürdők bezárását a BGYH

Nem tervezi a budapesti fürdők bezárását a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), energiaválság-forgatókönyvvel készülnek a télre és mindent megtesznek, hogy egyetlen fürdőt se kelljen bezárniuk a magas energiaárak miatt - írta a Turizmus.com online portál keddi cikkében.
2022. 10. 25. 22:30
Megosztás:

Átadták a Hajdu Zrt. napelemparkját Tégláson

Napelemparkot adtak át a Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. téglási telephelyén kedden; a 180 millió forintos beruházás egy több mint 1,6 milliárd forintos fejlesztés részeként valósult meg, amelyhez a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében összességében csaknem 780 millió forint támogatást nyújtott a kormány - közölte a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára a helyszínen.
2022. 10. 25. 22:00
Megosztás:

Megerősíti a Kalinyingrádi területtel közös határszakasz védelmét Lengyelország

Várható migrációs nyomás miatt Lengyelországnak meg kell erősítenie a Kalinyingrádi területtel közös határszakasz védelmét - jelentette be kedden Krzysztof Sobolewski, a legnagyobb lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság főtitkára.
2022. 10. 25. 21:30
Megosztás:

Hivatalosan elfogadta Liz Truss lemondását III. Károly

Hivatalosan is távozott a brit miniszterelnöki tisztségből Liz Truss, akinek lemondását III. Károly király kedden a Buckingham-palota bejelentése szerint formálisan elfogadta.
2022. 10. 25. 21:00
Megosztás:

Az MNB 25 millió forintra büntette a Duna Takarék Bankot

A jegybank 25 millió forint bírságot szabott ki a Duna Takarék Bank Zrt.-re a csalásmegelőzési rendszer, a projekthitelezés, a monitoring, a behajtási tevékenység, az értékvesztés-képzés és az informatika területén feltárt problémák miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel.
2022. 10. 25. 20:30
Megosztás:

A vártnál gyorsabban javul a folyó fizetési mérleg egyenlege

Az inflációs alapfolyamatokban már körvonalazódik a fordulat, októberben azonban még döntően a változékony élelmiszerárak emelhetik tovább az inflációt - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden, ahol arról is beszélt, hogy a folyó fizetési mérleg egyenlege a vártnál gyorsabban javul.
2022. 10. 25. 20:00
Megosztás:

Az alapos lakáshitelesek örülhetnek a bankok közötti versenynek

Aki lakáshitel-felvételt tervez, örülhet a bankok közötti rivalizálásnak, ugyanis a legkedvezőbb konstrukciók visszafogottan drágultak ahhoz képest, mint amit a piaci környezet indokol. Például a 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek közül a legkedvezőbbek kamata január óta 66 százalékkal nőtt, ezzel szemben a referenciakamat jóval nagyobb mértékben emelkedett, 139 százalékkal került feljebb. Egyelőre nehéz megmondani, hogy meddig lesznek emelkedőn a kamatok, mindenesetre jó eséllyel nem érdemes halogatni a döntést. Aki ugyanis hamarabb dönt a hitelfelvételről, az a mostani kilátások szerint alacsonyabb kamattal, egyben törlesztőrészlettel igényelhet kölcsönt, mintha ezt később tenné meg.
2022. 10. 25. 19:30
Megosztás:

13 százalék maradt a hazai alapkamat

Nem változtak a kamatkondíciók. Mai ülésén a várakozásoknak megfelelően nem módosított a kamatkondíciókon a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat 13 százalékon, az overnight jegybanki betét kamata 12,5 százalékon, míg az overnight fedezett hitel kamata 25 százalékon maradt.
2022. 10. 25. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 497,40 pontos, 1,24 százalékos emelkedéssel, 40 588,89 ponton zárt kedden.
2022. 10. 25. 18:00
Megosztás:

Minősített munkaerő-kölcsönzővé vált a Pensum Group

Minősített munkaerő-kölcsönzőként folytathatja tevékenységét Pensum Group, a vállalat mostantól harmadik országbeli állampolgárokat, akár az ázsiai térségből érkező munkavállalókat is alkalmazhat, illetve közvetíthet partnerei felé - közölte a humánerőforrás-szolgáltatásokkal, főként a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2022. 10. 25. 17:30
Megosztás:

Most érzi meg igazán az energiaválságot a hazai autóipar

A begyűrűző energiakrízis vethet véget a magyar autóipari beszállítók növekedésének – hívja fel a figyelmet az EY. A hosszú távú közüzemi szerződések lejártával az év végére a piaci szereplők nagy része szembesülhet a 8-10-szeres áremelkedés valódi hatásával. A fenntartható energiaforrások biztosítása mellett az ellátási láncok megerősítése és a rugalmasabb gyártás kialakítása is kulcskérdés a hatékony működéshez.
2022. 10. 25. 17:30
Megosztás:

Olcsóbbak lettek, de így sem kellenek a nagy és energiapazarló otthonok

A Knauf Insulation és az Ingatlantajolo.hu portált is üzemeltető Otthontérkép Csoport most közös adatgyűjtésben mérte fel az ingatlanpiac 2022 őszi állapotát. A rezsiköltségek drasztikus emelkedése növelte az energetikai korszerűsítések iránti keresletet. A szigetelés nélküli, korszerűtlen házak ma már nagyon nehezen eladhatóak. Sokkal inkább válságállók és inflációtűrők a szigetelt otthonok, amelyek akár 10-15 százalékkal is többet érnek a fővárosban és környékén és akár fele annyi idő alatt is értékesíthetők, mint a hasonló, korszerűtlen társaik – derül ki a friss kutatásból.
2022. 10. 25. 17:00
Megosztás:

Vége a drágulásnak az albérletpiacon is, bővülésnek indult a kínálat

Másfél évig tartó albérletpiaci drágulásnak vetett véget a szeptember: országos szinten és Budapesten egyaránt stagnáltak a bérleti díjak augusztushoz képest. Ugyanakkor éves összevetésben országos átlagban 22 százalékos, Budapesten pedig 24 százalékos drágulást mutatnak az adatok. Az inflációt is figyelembe éve, reálértéken az albérletárak még mindig járvány előtti szinten vannak. Októberben a korábbi hónapokban látott szűkülés után - szeptemberhez képest - bővült az országos kínálat, mégpedig 3,1 százalékkal. Budapesten 200 ezer forint volt az átlagos bérleti díj október közepén, a megyeszékhelyeken pedig 120 ezer forintot tett ki, de a kerületek és a különböző országrészek között továbbra is komoly eltérések vannak.
2022. 10. 25. 16:30
Megosztás:

A Kínai Kommunista Párt kongresszusán az elnök beszédében egy szó 90-szer szerepelt - Mi lehetett az?

A napokban zárult le Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa. Az ország első számú vezetőjének, Xi Jinpingnek kongresszuson elmondott beszédében a biztonság szó kilencvenszer hangzott el, míg a gazdaság szó csak hatvanszor, mutattak rá az elemzők a kongresszus befejezése után.
2022. 10. 25. 16:00
Megosztás:

A Dell Technologies és a Red Hat kiterjeszti stratégiai együttműködését

A Dell Technologies tovább bővíti a Red Hat-tel régóta fennálló stratégiai kapcsolatát, hogy olyan új megoldásokat kínálhasson, amelyek egyszerűsítik helyszíni, konténerizált infrastruktúra üzembe helyezését és kezelését multi-cloud környezetben.
2022. 10. 25. 15:30
Megosztás:

Új innováció a SYNLAB-tól - Mesterséges intelligencia segítségével elemez az Okoslelet

Pár évtizede még biztosan utópisztikus gondolatnak hittük volna, hogy egy mesterséges intelligencia-alapú elemzés segíthet az embereknek az egészségtudatos életmód kialakításában. Ma már azonban nem annyira meglepő, hogy az orvostudomány a mesterséges intelligenciát (MI) hívja segítségül. Olyannyira nem, hogy a hazai magánegészségügyben egyedülálló szolgáltatást vezetett be a SYNLAB, amely a tesztüzemmód után már a lakosság számára is széles körben elérhető: az AI|Life Okoslelet az MI segítségével a páciens laborértékeit elemezve, több mint százmillió betegadatra alapozva becsüli meg tizennégy betegségcsoport meglétének kockázatát.
2022. 10. 25. 14:43
Megosztás:

Az NMHH szakértői is részt vettek a töltők egységesítésében

Szakértőként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett az elektromos töltőeszközök szabványosításáról szóló uniós rendeletmódosítás megalkotásában, amit hétfőn fogadott el az Európai Tanács. Az új szabályozással uniós becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot lehet megspórolni - hangsúlyozta keddi közleményében a hatóság.
2022. 10. 25. 14:00
Megosztás:

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű, de a régi csövekből ólom kerülhet bele

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, de a régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán, az Egészségügyi Világszervezet "Ólom prevenciós hetéhez" kapcsolódva.
2022. 10. 25. 13:02
Megosztás:

Bemutatták a világ legnagyobb óceánjáró hajóját

Évekig tartó találgatások után a Royal Caribbean hivatalosan is lerántotta a leplet a következő generációs tengerjáró hajójáról. Az Icon of the Seas lesz az első hajó az új Icon Class-ban, ami azt jelenti, hogy egy teljesen új osztály született meg az előző hajókhoz képest. A világ legnagyobb óceánjáró hajója 20 emeletes lesz és 7600 fő utas kényelmét 2 350 fős személyzet szolgálja majd. A fedélzeten egy komplett vízi park és szórakoztatóközpont is helyet kapott.
2022. 10. 25. 12:30
Megosztás: