Óriásvírusokat vizsgálnak az ELTE kutatói

2017.03.03.
Óriásvírusokat vizsgálnak az ELTE kutatói
Az Antarktisz száraz völgyeiben, Alaszkában és a Mojave sivatagban is találtak az ELTE kutatói óriásvírusokat az általuk fejlesztett bioinformatikai eszközzel. 

Ha az Antarktiszra gondolunk, akkor szinte mindenkinek végeláthatatlan havas, jeges táj jut az eszébe. Van azonban néhány nagyon száraz, hideg, hó és jég nélküli völgy az Antarktiszon, ahol állandóan erős szél fúj. Innen származó talajmintákban találtak az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói óriásvírusok jelenlétére utaló jeleket.

A fénymikroszkóppal is látható óriásvírusokat 2003-ban fedezték fel egy angliai erőmű hűtőtornyában. Azóta sok tengerben, tóban és más vizes élőhelyen találtak ilyen, mind nagy méretükben, mind nagyon sok gént tartalmazó genomjukban különleges vírusokat. A magyar kutatók – Kerepesi Csaba doktori hallgató és Grolmusz Vince professzor – kifejlesztették a „Giant Virus Finder” nevű bioinformatikai eszközt, melynek segítségével környezeti DNS-mintákban megtalálhatók az óriásvírusokra jellemző DNS-szakaszok. Az új, nyilvánosan elérhető eszközzel az ELTE kutatói az említett antarktiszi völgyeken kívül Alaszkából, a kaliforniai Mojave és az új-mexikói Chihuahuan sivatagból, észak- és dél-amerikai erdőkből, valamint az amerikai prériről származó talajmintákban is találtak óriásvírusokat. A tudományos közlemény az Archives of Virology nevű szaklapban, 2017. február 28-án jelent meg.