Az ELTE kutatói forradalmi felfedezésre jutottak a rákgyógyításban: bíznak benne, hogy a leghalálosabb típusok kezelésére is alkalmas lehet

Borítókép: Az ELTE kutatói forradalmi felfedezésre jutottak a rákgyógyításban: bíznak benne, hogy a leghalálosabb típusok kezelésére is alkalmas lehet Forrás: Artem Podrez/Pexels
Az ELTE kutatói forradalmian új megközelítését találtak a rákbetegség gyógyítására. Olyan jól kötő kismolekulákat találtak, amelyek képesek helyreállítani az eredeti, egészséges állapotot.

Fontos tudni, hogy a rákos megbetegedések jelentős része az örökítőanyag megváltozásával, DNS mutációval áll kapcsolatban. Jelenleg több mint 600 rákokozó mutációt ismernek, ezek pedig az összes emberi tumor 30 százalékában találhatók.

Érdekesség, hogy a kutatók mintegy harminc éve próbálnak a mutáns RAS fehérjékhez gátló kismolekulákat kötni, azonban eddig nem volt példa a sikerre, pedig a legnehezebben kezelhető humán karcinómák (a tüdő, a vastagbél és a hasnyálmirigy adenokarcinómái) köthetőek. Azonban nemrégiben sikerült olyan molekulákat találni, amelyek kovalens módon kötnek a RAS fehérjékhez. Azonban a probléma abban van, hogy a legtöbb gyógyszermolekula nem köt kovalensen célmolekulához, így az ARS molekulák nem optimális gyógyszerjelöltek.

Forrás: Artem Podrez/Pexels

Bíznak benne, hogy a leghalálosabb típusok ellen is képes lesz felvenni a harcot

Azonban az MTI közleménye szerint a Grolmusz Vince professzor által vezetett ELTE PIT Bioinformatikai Csoport egy forradalmian új megközelítést javasolt a RAS fehérje mutációihoz köthető rákok gyógyítására. A megközelítés lényege, hogy a RAS mutációi megakadályozzák, hogy a GAP fehérje hozzákössön a RAS molekulához, ezzel pedig utat engednek a korlátlan sejtosztódásnak, így a betegségnek. Az ELTE kutatói szerint ezért olyan molekulákra van szükség, amelyek a RAS és a GAP molekulákat egymáshoz ragasztják. Ezeket pedig úgy lehet megtalálni, hogy a megfelelően közel elhelyezett RAS és GAP molekulák közé keresnek jó „ragasztó” kismolekulákat.

Az ELTE kutatói több hazai intézménnyel igazolták, hogy az újonnan felfedezett megközelítés segítségével potens gyógyszerkandidátus molekulákat lehet találni. Az előzetes eredmények pedig azt mutatják, hogy az új magyar megközelítés szerinti két kis ragasztómolekula felveszi a versenyt a világon eddig felfedezett hasonló molekulákkal.

A kutatók bíznak benne, hogy a munka folytatásával a leghalálosabb ráktípusok ellen is hatékony gyógyszereket találnak, melyek kevés mellékhatással rendelkeznek, és képesek visszaállítani a fiziológiailag normális állapotot.

Galériánkban a rák 5 árulkodó jelét mutatjuk, amivel azonnal fordulj orvoshoz!

Forrás: MTI