Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Új eredményekre jutottak magyar szakemberek az Alzheimer-kutatásban

2017. augusztus 24. 07:28

Bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer-kór és az időskori demencia kialakulásának kockázatát az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatói.

Eredményeiket az Archives of Gerontology and Geriatrics című folyóiratban publikálták.

Ahogy nő a világon az idős emberek száma, úgy okoznak egyre nagyobb gondot az időskori demencia különböző fajtái, köztük az Alzheimer-kór. A betegek kezelése, felügyelete, a szellemi romlás lassítása nagy próba elé állítja a társadalmat. Ezért is fontos kutatási terület az Alzheimer-kór kialakulásához vezető folyamat feltárása, a hajlamosító tényezők azonosítása.

Magyar kutatók kimutatták például, hogy a normális vagy alacsony vércukorszint társulva a magas nátriumszinttel vagy pedig az alacsony koleszterinszinttel mintegy 3,7-szeresére növeli a demencia valószínűségét. Az alacsony koleszterinszintet általában egészségesnek szokták mondani. A kutatók új módszere – amelynek számítógépes programját is mellékelik a publikációhoz – az ilyen, bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas.

A hasonló kutatások általában csak a néhány alanyról kapott információkat veszik figyelembe, ezzel szemben az ELTE és a SE kutatói csaknem 6000 ember nagyon jó minőségű adatait dolgozták fel. A jelentős anyagmennyiséghez a Coalition Against Major Diseases (Koalíció a jelentősebb betegségek ellen, CAMD) együttműködése révén jutottak hozzá. Ehhez a szervezethez számos amerikai egészségügyi intézmény tartozik.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Feltartott kézzel a pokolba

Feltartott kézzel a pokolba

piszkostizenkettő

A megadás liberális politikája.

Az erdélyi magyarok tüntetni kényszerülnek a marosvásárhelyi gimnáziumért

Az erdélyi magyarok tüntetni kényszerülnek a marosvásárhelyi gimnáziumért

amerika, london, párizs

Van hová javulnia a magyar-román kapcsolatoknak: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is közleményben kéri hétfőn szimpatizánsait, hogy vegyenek részt azon a szerda délutáni marosvásárhelyi tiltakozó megmozduláson, amelyet az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány hirdetett a megszűnés határára juttatott Római Katolikus Gimnázium védelmében.

A családok biztonságáért volt szükség a válsághelyzet meghosszabbítására

A családok biztonságáért volt szükség a válsághelyzet meghosszabbítására

közeleg a tél

A határvédelemhez kapcsolódó szigorú intézkedések fenntartására a magyar családok biztonsága érdekében volt szükség - indokolta hétfőn a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának, hogy miért volt szükség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Seehofer: támogatom Orbán Viktor lépését; Összegyűlt a szükséges aláírás Soros György ellen; Dél-Korea válaszolt: ballisztikus rakétát teszteltek a hadgyakorlaton. A nap legfontosabb hírei.

Vajon miért nagyrészt a civilek, és nem az USA hadserege mentette meg a texasi árvizek áldozatait?

Amerika-szerte számos újságcikk tette fel a napokban a kérdést, hogy a Texast sújtó árvizekhez miért késve és kis létszámban jelent meg a világ legnagyobb létszámú, legnagyobb költségvetésű hadserege. A hivatalos és nem hivatalos válasz meglepő módon ugyanaz: kaotikusak és alkalmazhatatlanok a vonatkozó jogszabályok, illetve a hadsereg nincs felkészülve az amerikai katasztrófahelyzetekre való gyors reagálásra.

Isten hozott a propaganda legmélyebb bugyraiban

Isten hozott a propaganda legmélyebb bugyraiban

kinyílott a pitypang

Különleges film érkezik szeptemberben a magyar mozikba. Egyenesen Németországból.

Egyre felkapottabb a hidzsáb a brit iskolákban

Egyre felkapottabb a hidzsáb a brit iskolákban

amerika, london, párizs

Egy új szabály szerint Nagy-Britanniában a muszlim lányoknak megengedik, hogy már ötéves kortól viselhessenek hidzsábot, azaz hajat takaró kendőt.

Egy Abdel nevű férfié Franciaország piacvezető terrorellenes betontömb cége

Egy Abdel nevű férfié Franciaország piacvezető terrorellenes betontömb cége

amerika, london, párizs

A tavalyi, 86 áldozatot követelő nizzai gázolásos terrortámadás óta fellendült a gépkocsiknak a városközpontok lezárt területeire történő behajtását megakadályozó betontömbök iránti kereslet Franciaországban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére