nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Fontos lépések a cukorbetegség korai felismerése felé

Fontos lépések a cukorbetegség korai felismerése felé

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportja olyan új eljárást dolgozott ki, amellyel rövid DNS-szakaszok előfordulási gyakoriságából arra lehet következtetni, hogy a minta egészséges vagy cukorbeteg alanytól származik-e. A publikációt aGenomics folyóirat közölte.


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézet PIT (—> Protein Information Technology csoport; kutatási területei: térbeli fehérjestruktúrák, aminosav-szekvenciák és fehérje–fehérje interakciós hálózatok modellezése és elemzése; fehérje-interakciós hálózatok generálása; nano-biotechnológiai tervezés és modellezés; nagy átbocsájtó képességű fehérje–ligandum-dokkolás; biológiai adatbázisok adatbányászata) bioinformatikai csoportja olyan új eljárást dolgozott ki, amellyel rövid DNS-szakaszok előfordulási gyakoriságából arra lehet következtetni, hogy a minta egészséges vagy II. típusú cukorbeteg alanytól származik-e.

A Genomics folyóiratban március 3-án megjelent publikációt Szalkai Balázs PhD-hallgató és Grolmusz Vince egyetemi tanár jegyzi.

Mióta a baktériumok azonosításához a kutatók főként a bakteriális örökítő anyag, a DNS leírását, és nem baktériumok táptalajon tenyésztését használják, kiderült: több betegségben az emberi bélflóra alapvetően különbözik az egészségesekre jellemző bélflórától. A kutatók ezeket a különbségeket az autizmus-spektrumzavarban, különböző gyulladásos bélbetegségekben és a II. típusú cukorbetegségben szenvedők esetében is azonosították.

A bélbaktériumok fajok, illetve magasabb rendszertani egységek szerinti leírása bonyolult eljárás – az ELTE kutatóinak eljárásával azonban egészen rövid DNS-szakaszok előfordulási gyakoriságának mérésével következtetni lehet arra, hogy a minta egészséges vagy II. típusú cukorbeteg alanytól származik-e. A közleményben példaként említett kilenc nukleotid hosszú TGTGGTGTA-sorozat statisztikailag szignifikánsan gyakrabban fordul elő az egészséges bélflórát alkotó baktériumok DNS-ében, mint a II. típusú cukorbetegektől származó mintákban. A felfedezés a későbbiekben alkalmas lehet olyan új, egyszerű diagnosztikai eljárások kifejlesztésére, amelyek megjósolják, hogy kiknél várható a cukorbetegség kifejlődése.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Ericsson-díj, 2016 – pedagógusoknak, iskoláknak
Ericsson-díj, 2016 – pedagógusoknak, iskoláknak

Ez évtől az Ericsson Magyarország nem csupán nyolc kiváló pedagógust díjaz összesen kétmillió forinttal, hanem a díjazottat adó iskolák oktatási programjainak a megvalósításához is hozzájárul 500 000–1 000 000 forint értékű eszközvásárlással. Az 1999-ben alapított díjat általános és középiskolákban fizikát, matematikát oktató pedagógusok nyerhetik el.

Bezárás
Magyarország Moszkva legszorosabb szövetségese Európában – az államot a szervezett bűnözés irányítja A neves amerikai lap, a New York Review of Books Magyar Bálint maffiaállamának fogalmával mutatja be az orosz rendszert. Felidézi, hogy Magyarország Moszkva legszorosabb szövetségese Európában és a koncepció megalkotásához az orbáni modell szolgált alapul. Vagyis hogy a magyar miniszterelnök óriási hatalmat összpontosított a kezében, kiiktatta a politikai és gazdasági vetélytársakat, és az állami intézményeket személyes törekvései szolgálatába állította. A rezsimnek nem sok köze van a liberalizmushoz, nem annak eltorzult változata, ezért még illiberálisnak sem lehet nevezni.
Görög–macedón határ: ezer menekült keres új utat A görögországi Idomeni átmeneti menekülttáborából mintegy ezer menekült kelt útra, hogy alternatív útvonalat találjon a szomszédos Macedóniába. A határtérségből érkező sajtójelentés szerint az elkeseredett tömeg minden csomagjával indult útnak Chamilo határ menti helység felé, két kilométerre délnyugatra Idomenitől. Gyalog és illegálisan akarnak átjutni a határon.
Gyémánttal jutalmazott PocketBook A hazánkban is népszerű PocketBook e-könyvolvasó márka nyerte el az otthoni szórakoztató berendezések gyémánt nagydíját a Monacóban megrendezett Distree EMEA konferencián, bizonyítékául annak, hogy a forgalmazók szerint az elektronikus könyvolvasók piaca töretlenül fejlődik.
Ericsson-díj, 2016 – pedagógusoknak, iskoláknak Ez évtől az Ericsson Magyarország nem csupán nyolc kiváló pedagógust díjaz összesen kétmillió forinttal, hanem a díjazottat adó iskolák oktatási programjainak a megvalósításához is hozzájárul 500 000–1 000 000 forint értékű eszközvásárlással. Az 1999-ben alapított díjat általános és középiskolákban fizikát, matematikát oktató pedagógusok nyerhetik el.
Szorgalmas feljelentő A Political Capital Institute érthetetlennek tartja, hogy a „legnagyobb magyar feljelentő"-ként is aposztrofált, Fidesz-tag Tényi István egy olyan ügyben kezdeményezett feljelentést, melyben 2014 őszén – sajtóbeszámolók szerint – már jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy semmilyen jogsértés nem történt. 
Jogászkodás 3D-ben Igen érdekes bemutatót tartott a Bird & Bird nemzetközi ügyvédi iroda együttműködve a Kvint-R Számítástechnikai Kft.-vel. A téma a 3D nyomtatás, valamint ennek jogi kérdései.Amikor feltalálták az iparszerű másolást, akkor rögtön előjöttek a másolással kapcsolatos szerzői jogi problémák. Szabad-e másolni? Kell az eredeti lemásolása miatt az eredeti alkotójának fizetni? Ha csak egy magánszemély másolja le a művet saját magának, akkor is kell-e érte fizetni vagy csak akkor, ha ez a másoló számára hasznot hoz? Ezek és az ehhez hasonló kérdések a másolási technikák egyre bonyolultabbá, esetleg mindenki számára hozzáférhetővé válásával egyre több kérdést vetnek fel.
Michail Gorbatschow wird 85: Sein Leben, sein Wirken Zu seinem 85. Geburtstag am 2. März 2016 zeigt sich der ehemalige russische Staatspräsident und Friedensnobelpreisträger bescheiden: Erst seinen 100. Geburtstag wolle er richtig feiern. Heute Abend sei nur ein Essen mit Freunden geplant, gibt er bei einer Buchpräsentation in Moskau bekannt. Wir beleuchten das wechselhafte Leben des ehemaligen Sowjet-Präsidenten.