Hírek > Új magyar bioinformatikai eszköz segít felderíteni a fehérjék működését >

Új magyar bioinformatikai eszköz segít felderíteni a fehérjék működését

2014.07.29 13:38
Új magyar bioinformatikai eszköz, úgynevezett metagenomikai teleszkóp segít felderíteni az emberi fehérjék eddig ismeretlen működési formáit - mondta el az MTI-nek Grolmusz Vince, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) matematikusa.

Az ELTE Matematikai Intézet és az MTA Természettudományi Kutatóközpont, valamint a BME kutatói olyan módszert dolgoztak ki, amely az emberi fehérjék és enzimek eddig ismeretlen működési formáinak felfedezéséhez vezethet. Az elméleti eszköz a sejteket károsító folyamatok elleni védekezést is segítheti - olvasható az ELTE közleményében. "Extrém körülmények között élő baktériumközösségeket vizsgálunk: például száz Celsius-fokon, azaz forró vízben vagy szélsőségesen savas környezetben élő mikroorganizmusokat.

 

Megkeressük az ilyen mikrobák genetikai tervrajzában található, egyes fehérjékre jellemző lényegi mintákat, és ezen információra támaszkodva egy új kétlépéses módszer segítségével eddig ismeretlen emberi fehérjefunkciókat azonosítunk" - magyarázta Grolmusz Vince. A Vértessy Beáta (MTA TTK, Enzimológiai Intézet és BME, Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszer-tudományi Tanszék) és Grolmusz Vince (ELTE Természettudományi Kar, Matematikai Intézet) által közösen vezetett munkában a kutatók létrehozták az elméleti "metagenomikai teleszkópot", vagyis azt a bioinformatikai eszközt, amelynek segítségével egyes enzimcsaládokból kiindulva a család tagjaihoz hasonló fehérjéket keresnek.

 

Az itt talált új fehérjéket a teleszkóp segítségével "leképezik" emberi fehérjékre és a képekből következtethetnek egyes emberi fehérjék még nem ismert funkciójára. A metagenomika az utóbbi tíz évben virágzásnak indult tudományterület, amely az élőlények azonosítására és a törzsfára való besorolására a DNS-szakaszaikban található információt használja.

 

A területen végzett kutatások olyan felismerésekhez vezettek, amelyek alapjaiban rengettek meg számos feltevést: kiderült például, hogy az addig szinte sterilnek vélt tengervíz vagy anyatej mikroorganizmusok sokaságát tartalmazza, hogy egyes hőforrások száz Celsius-fok körüli hőmérsékletű vízében egysejtű lények élnek és szaporodnak - írta a közlemény. Jelenleg azt kutatják, miként hasznosíthatók a felfedezések az orvostudományban és a vegyiparban. Sok betegségről és ezek kezeléséről alkotott ismereteket változtathatnak meg az új eszközzel szerzett információk.   (MTI)



A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

2014.08.12. 16:22

Napi fél óra gyaloglás csökkenti a nők mellrákkockázatát

Napi fél óra gyaloglás tíz százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát azoknál az idősebb nőknél, akik éveken át folytatják a testmozgást - állapította meg egy nagy létszámú, hosszú távú francia kutatás.

2014.08.12. 13:21

Tizenöt ország mérnökhallgatóinak versenyautói a Formula Student Hungaryn

Tizenöt ország autóiparimérnök-hallgatói saját fejlesztésű és építésű versenyautókkal szállnak ringbe a Formula Student Hungaryn augusztus 21. és 24. között a győr-gönyűi kikötőben.

2014.08.12. 11:45

A világ legpontosabb arcfelismerő rendszerét fejlesztik Hongkongban

Az emberi szemnél is pontosabb arcfelismerésre képes rendszert fejlesztettek ki hongkongi tudósok.

2014.08.11. 21:21

Bronzkori európai társadalmak kapcsolatrendszerét kutatják az MTA régészei

Négyezer éves települést tárnak fel Dabas-Kakucs közigazgatási határában a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) Régészeti Intézet, a Poznani és Kieli Egyetem szakemberei, akik a hároméves ásatáson a bronzkori európai társadalmak kapcsolatrendszerét is kutatják.

2014.08.11. 20:14

A zenetanulás javíthat a gyermekek nyelvi és az olvasási készségén

A zene- vagy énektanulás javíthat a hátrányos helyzetű gyermekek nyelvi és olvasási készségén egy amerikai kutatás szerint.

2014.08.11. 17:21

Sült szirti galambot is ettek a neandervölgyi emberek

Sült szirti galambot is ettek a neandervölgyi emberek 67 ezer évvel ezelőtt, vagyis a madarak jóval hamarabb váltak az emberi étrend részévé, mint azt a tudósok gondolták - derült ki egy gibraltári kutatásból.

2014.08.11. 15:21

Még idén visszatérő holdszondát indít Kína

A Földre visszatérni képes holdszondát küld az űrbe Kína az ország nagyszabású űrprogramjának részeként - jelentette be a nemzetvédelmi tudományos, technológiai és ipari hivatal.

2014.08.11. 14:27

Ígéretes lehet az agyi érkatasztrófa kezelésében az őssejtterápia

A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.

2014.08.08. 11:16

Olvasztókemencébe dobva ölték meg a japánok a beteg kínai bányászokat a második világháborúban

Vasércolvasztó kemencébe dobva ölték meg a második világháborúban a japánok a beteg kínai bányászokat - derül ki a japán háborús bűnösök vallomásainak Kínában nyilvánosságra hozott dokumentumaiból.

2014.08.08. 10:25

Magát rakja össze az origami ihlette új robot

Magát rakja össze a papírhajtogatás ősi japán művészete, az origami ihlette új robot, amelyet amerikai tudósok fejlesztettek. Amikor kész, magától járni is kezd.

2014.08.07. 15:23

A D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét

A D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét - állapította meg a kérdésről készült eddigi legnagyobb szabású tanulmány.

2014.08.07. 11:58

Őslénytani leletek három dimenziós térképe készül az iharkúti ásatások nyomán

Őslénytani leletek három dimenziós térképét készíti az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja az iharkúti ásatások nyomán, amelynek segítségével a paleontológusok arra keresik a választ, hogy miért halmozódtak fel a 85 millió éves fosszíliák ilyen nagy számban egy viszonylag kis területen - tájékoztatatta Ősi Attila csoportvezető az MTI-t.

2014.08.06. 16:54

A naponta szedett aszpirin csökkenti a bél- és a gyomorrák kockázatát

A naponta szedett aszpirin csökkenti a bél- és gyomorrák kockázatát - derült ki egy brit elemzésből.

2014.08.06. 15:41

Placebo is segíthet a kutyák szeparációs szorongásán magyar kutatók szerint

Placebo is segíthet a kutyák szeparációs szorongásán. Vannak kutyák, amelyeket nem lehet egyedül hagyni, mert a gazda távollétében hangosan ugatnak, nyüszítenek és erről nehéz leszokatni őket. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) munkatársai azt vizsgálták, lehet-e hatóanyag nélküli szerrel, vagyis placebóval változtatni ezen a viselkedésen.

2014.08.06. 10:56

Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-kutatásban

Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű jobb megismerésére. A svájci fribourgi egyetem irányításával SMARTER néven zajló hároméves tudományos kísérletben magyar kutatók is részt vesznek - mondta el a gödöllői Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetének docense az MTI-nek.

2014.08.05. 21:50

Matematikai egyenlet segíthet megjósolni a boldogságot

Matematikai egyenlet segíthet megjósolni, mennyire leszünk boldogok. Brit kutatók kiderítették, hogy a boldogság nem attól függ, hogy mennyire jól teljesítettünk valamit, hanem attól, hogy a vártnál jobban teljesítettünk.

2014.08.05. 20:56

Down-kórban szenvedhetett a 'floresi ember'

A "floresi ember" esetében sokkal inkább Down-kórban szenvedő betegről, mintsem az emberfélék családjának egy kihalt fajáról van szó - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit két tanulmányban tette közzé az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a Proceeding of the National Academy of Sciences legújabb számában.

2014.08.05. 16:58

Két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin

Két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin egy argentin kutatócsoport szerint. A 37 millió éve élt állat maradványait a La Plata-i múzeum munkatársai vizsgálták.

2014.08.05. 15:05

Kísérleti Ebola-gyógyszer menthette meg két amerikai életét

Kísérleti Ebola-gyógyszer menthette meg két amerikai életét, akik Libériában fertőződtek meg és ott kapták a kezelést is. A szert egy kis kaliforniai cég fejlesztette.

2014.08.05. 14:22

Több mint kétezer éves királymauzóleumot tártak fel kínai régészek

Műkincsekkel teli, több mint kétezer éves királymauzóleum feltárását fejezték be kínai régészek a kelet-kínai Csianghszu tartományban.