Női Egészség Éve 2020 Koronavírus! Milla+Verda Potyautas Pasiknak Töltsd a vasat FED-kupa

40 éves kor körül is jelentkezhet már: a nőknél nagyobb a kockázat erre a betegségre

tegnap 15:08

alzheimer-kór hippokampusz betegség demencia
 a férfiak hippokampuszának kapcsolatai szabályosabbak, mint a nőké/ Fotó: Shutterstock

a férfiak hippokampuszának kapcsolatai szabályosabbak, mint a nőké/ Fotó: Shutterstock

Blikk-információ Blikk-információ

A nyelvtanulás, a rendszeres agytorna és testmozgás segíthet megelőzni a betegséget.

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói, Fellner Máté mesterszakos és Varga Bálint doktori hallgató Grolmusz Vince professzor vezetésével rájöttek, hogy a férfiak hippokampuszának kapcsolatai szabályosabbak, mint a nőké, ez a felismerés pedig magyarázatot adhat arra, hogy a nőknél miért fordul elő gyakrabban az Alzheimer-kór – olvasható a PLOS ONE folyóiratban megjelent cikkben.

Magyar tudósok megállapították, hogy a memórizálásért felelős agyterületen a férfiaknál szabályosabbak a kapcsolatok, mint a nőknél

Magyar tudósok megállapították, hogy a memórizálásért felelős agyterületen a férfiaknál szabályosabbak a kapcsolatok, mint a nőknél

(A legfrissebb hírek itt)

Mennyire gyakori?

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás – demencia – leggyakoribb oka. A kórképet elsőként 1906-ban Alois Alzheimer írta le. Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Általában 65 éves kor körül kezdődik, és a megbetegedés kockázata az életkorral nő. Fiatalabb életkorban is előfordulhat a megbetegedés (az első tünetek már 40 éves kor körül jelentkezhetnek), de ez nem gyakori. A 65 és 74 éves nők és férfiak között a gyakoriság mintegy 5 százalék, a 85 éven felülieknek azonban hozzávetőleg a fele szenvedhet ebben a betegségben.

Milyen tünetei vannak?

Az Alzheimer-kór lassan kezdődik. Eleinte csak enyhe feledékenység a tünet. A korai stádiumban a betegeknek a rövid távú emlékezéssel van gondjuk, nem jut eszükbe például az ismerőseik neve, de egy egyszerű matematikai feladat megoldása is nagy nehézséget jelenthet. A betegség előrehaladtával a feledékenység egyre inkább befolyásolja a mindennapi életet. A közepesen súlyos állapotban a beteg elfelejtkezhet elvégezni alaptevékenységeket, például fogmosás, fésülködés. Nem gondolkodik tisztán, problémája lesz a beszéddel, a megértéssel, az írással vagy az olvasással. Később a beteg idegessé, ingerlékennyé vagy akár agresszívvé is válhat, nem talál haza, és otthonától távolra is elbolyonghat.

Hogyan előzhetjük meg?

Friss kutatási eredmények szerint a szív és az erek egészségének megőrzése segíthet a betegség kialaulásának megelőzésében. A fogyás, a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése, illetve a rendszeres testmozgás mind segíthet az időskori demencia kialakulásának megakadályozásában vagy késleltetésében.

A szellemi frissesség megőrzése is elodázhatja az Alzheimer-kór kialakulását. A Pécsi Egyetem kutatása szerint például beigazolódott, hogy bármilyen demens folyamat kitolásának vagy elkerülésének a leghatékonyabb eszköze a nyelvtanulás. Szintén ebben a kutatásban olvasható az is, hogy az ember hiába fejlődik a saját szakmájában, nem éri el azt a gátló folyamatot a demencia kialakulásában, mintha nyelveket tanulna.

EXTRA AJÁNLÓ
alzheimer-kór hippokampusz betegség demencia kockázat
Egészség
További ajánlatok
Top 6 hozzászólás
Tilos a Blikk bármely fotóját, írott anyagát részben vagy egészében, illetve átdolgozva átvenni vagy újraközölni a kiadó írásos engedélye nélkül. Az oldalról kivezető linkeken elérhető tartalmakért a Blikk.hu semmilyen felelősséget nem vállal.