Magyar kutatók igazolták óriásvírusok sós sivatagbeli jelenlétét

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Matematikai Intézete PIT bioinformatikai csoportjának kutatói a világon elsőként igazolták óriásvírusok jelenlétét a bolygó legnagyobb sós sivatagában, az India Gudzsarát tagállamának területén található Kács-sivatagban.

Óriásvírusokat eddig nem leltek fel sós és sivatagi talajban, csak tengerekben, tavakban, folyókban és ipari hűtőtornyokban. Az Archives of Virology folyóiratban hétfőn megjelent publikációt Kerepesi Csaba PhD-hallgató és Grolmusz Vince egyetemi tanár jegyzi - közölte az egyetem szerdán az MTI-vel.

Az ELTE tudósai indiai kutatók adatait elemezve találtak óriásvírus DNS-szekvenciákat a Kács-sivatag talajából származó mintákban, a vizsgálatokhoz az ELTE PIT csoportjában kifejlesztett Giant Virus Finder új bioinformatikai eszközt használták. Az eredmény arról tanúskodik, hogy az óriásvírusok sokkal gyakoribbak lehetnek a Földön, mint ahogyan eddig gondolták.Az óriásvírusokat francia kutatók fedezték fel 2003-ban, angliai ipari hűtőtornyok biofilmjének vizsgálata közben. Míg a vírusok általában csak elektronmikroszkóppal láthatók és csak pár száz génjük van, az óriásvírusok fénymikroszkóppal is észrevehetők, és több ezer génjük is lehet. Saját élősködőik is vannak, amelyek az óriásvírusok gazdasejtben való szaporodását fordítják saját javukra.