A tudósok azt feltételezik, hogy a növekvő fához hasonló struktúra az emberi agy kapcsolatainak fejlődését írja le: a most felfedezett jelenség az agyi kapcsolatok irányának meghatározására is alkalmazhatónak látszik - írja az Origo.

Az ELTE kutatói évek óta foglalkoznak az Amerikai Egyesült Államok egy agytudományi kutatási programja, a Human Connectome Project adatainak gráfelméleti, matematikai feldolgozásával. 2015-ben elkészítették az emberi agy összeköttetéseinek konszenzus-modelljét: a személyes változékonyságot kiszűrve, a modell csak a sok alanynál megtalálható kapcsolatokat tartalmazza, azaz az agygráf egy egyén agya helyett a közös, emberi agygráf kapcsolatait írja le.

A tavalyi eredményre épül a PLOS ONE hasábjain megjelent felfedezés.

A biológiában rendkívül ritkán fordul elő az, hogy ugyanazon a csúcshalmazon sok különböző gráfot vizsgálnak. Az agygráfoknál azonban ez a tipikus helyzet: a csúcsok az agy szürkeállományának anatómiailag azonosított 1-1,5 cm2-es területeinek felelnek meg, és két csúcs éllel van összekötve, amennyiben egy diffúziós MRI-alapú eljárással közvetlen, idegrostokból álló összeköttetést fedeznek fel a csúcsoknak megfelelő, szürkeállománybeli területek között.

A webszerver segítségével lehet megjelentetni és ábrázolni a kisebb, illetve a nagyobb gyakorisággal megjelenő agyi kapcsolatokat, azaz az agygráf ritkábban és gyakrabban előforduló éleit.

A megdöbbentő megfigyelés

Az ELTE-s kutatócsoport doktori hallgatója, Kerepesi Csaba a webszerver publikálása után, rendkívül meglepő észrevételt tett. Azok az élek, amelyek a vizsgált alanyok 100%-ában jelen vannak, nyilvánvalóan kevesebben vannak, mint azok az élek, amelyek csak az alanyok legalább 75%-ban vannak jelen, és ezek kevesebben vannak, mint azok, amelyek legalább 50%-ban vagy mondjuk legalább 25%-ban vannak jelen.

Tehát ha tekintjük azokat az agyi kapcsolatokat, amelyek az alanyok legalább x %-ában vannak jelen, és az x-et csökkentjük 100-tól 1-ig, akkor egyre több kapcsolatot kapunk, egyre több él lesz a gráfunkban. A megdöbbentő észrevétel az, hogy az élek nem véletlenül, szétszórva jelennek meg az x paraméter csökkentésével, hanem egy növekedő fához hasonlóan, többnyire a már meglevő élekhez csatlakozva.

(Ezt mutatja a mellékelt ábra is, a jelenségről itt megtekinthető egy animáció. Az ELTE-s webszerveren bárki saját maga is megtapasztalhatja a jelenséget, ha a „Show options” választás után a „Minimum edge confidence” csúszkát jobbról balra tolja el, és közben figyeli a megjelenő éleket.)

A megfigyelés jelentősége

Az ELTE Matematikai Intézet PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói, Kerepesi Csaba, Szalkai Balázs és Varga Bálint doktoranduszok és Grolmusz Vince egyetemi tanár azt feltételezik, hogy a növekvő fához hasonló struktúra az emberi agy kapcsolatainak fejlődését írja le. Az elsőként megjelenő kapcsolatok szinte minden alanyban ugyanolyanok, és a kapcsolatok kialakulása során az apró, egyedi különbségek fokozatosan összeadódnak, és így a később kialakuló kapcsolatok esetében az egyének közötti változékonyság már jóval nagyobb, mint az előbb kialakulók között volt.

Ha a fenti feltételezés helytálló, akkor – az agyi kapcsolatok fejlődésének leírásán kívül – az agyi kapcsolatok irányának meghatározására is alkalmazhatónak látszik a most felfedezett jelenség; erre idáig az MRI-alapú módszerek nem adtak módot.

Címkék: FRISS CIKKEK A CÍMLAPRÓL

Fehéroroszországba menekülnek a sorozás elől az ukránok
Az ukrajnai Rivne megyében az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) alkalmazottai lelepleztek egy embercsempész csatornát,
A klónbirkák is élhetnek hosszú, egészséges életet
A klónozott birkák is egészségesek maradhatnak időskorukig, nem kell feltétlenül Dolly, a világ első, testi sejtből
Hillary Clinton szerint az orosz titkosszolgálat támadta meg a demokraták számítógépes rendszerét
Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje szerint az orosz hírszerzés támadta meg a demokraták számítógépes
A cseh elnök keményen nekiment Merkel menekültpolitikájának
Milos Zeman cseh elnök értelmetlennek nevezte a német menekültpolitikát és szerinte ki kell toloncolni a fanatikusokat
Hatéves lányt vett feleségül a hatvan éves afgán pap
Letartóztatták azt az afgán papot, aki elvett egy hatéves kislányt. A vallási vezető azzal védekezett, hogy a gyereket
Egyre több német vásárol gázfegyvert
Németországban egyre többen vásárolnak gázpisztolyt és váltják ki a fegyver tartásához szükséges engedélyt, és erősödik
Szakértő: a Dnyeper folyó vize a teljes Mengyelejev táblázatot tartalmazza
A törvény állandó megsértése miatt a Dnyeper folyó vize Mengyelejev egész kémiai táblázatának összes elemét tartalmazza
Részeg képviselő okozott baleset Kijevben (videó)
Ukrajna fővárosában, Kijevben július 29-én éjszaka komoly közlekedési baleset történt, melynek következtében a Volga