Magyar kutatók igazolták az óriásvírusok jelenlétét

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói a világon elsőként igazolták óriásvírusok jelenlétét a bolygó legnagyobb sós sivatagában, az India Gudzsarát tagállamának területén található Kutch sivatagban.
• Az óriásvírusokat francia kutatók fedezték fel 2003-ban angliai ipari hűtőtornyok biofilmjének vizsgálata közben. 

• Míg a vírusok általában csak elektronmikroszkóppal láthatók és csak pár száz génjük van, az óriásvírusok fénymikroszkóppal is észrevehetők és több ezer génjük is lehet. 

​• Saját élősködőik is vannak, amelyek az óriásvírusok gazdasejtben való szaporodását fordítják a saját javukra.

• Óriásvírusokat eddig nem találtak sós és sivatagi talajban, csak tengerekben, tavakban, folyókban és ipari hűtőtornyokban.

Az Archives of Virology című folyóiratban hétfőn megjelent publikációt Kerepesi Csaba PhD-hallgató és Grolmusz Vince egyetemi tanár jegyzi - közölte az egyetem szerdán.

Az ELTE tudósai indiai kutatók adatait elemezve találtak óriásvírus DNS-szekvenciákat a Kutch-sivatag talajából származó mintákban, a vizsgálatokhoz az ELTE PIT Csoportjában kifejlesztett Giant Virus Finder nevű új bioinformatikai eszközt használták. Az eredmény azt mutatja, hogy az óriásvírusok sokkal gyakoribbak lehetnek a Földön, mint azt eddig gondolták.

Cikk ajánló

  • Harrison Ford: Az ébredő Erő fontos üzenete a remény

    A várva várt új Star Wars-film, Az ébredő Erő ma kerül a magyar mozikba. A Han Solót alakító színészlegenda nyilatkozott a filmről.

  • Áfacsökkentést ígért kétmilliárdért

    Egy budapesti férfi azt állította az amerikai Bunge étolajgyártó lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését.

  • Nem lesz Hóman-szobor

    A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány elállt tervétől, hogy szobrot emel az egykori politikusnak, erről Székesfehérvár polgármesterét levélben tájékoztatták.

  • Ajándék hitelből

    Az áruhitelek negyedét az év utolsó két hónapjában veszik fel, elsősorban elektronikai cikkekre. A hitelátlag 99 ezer forint.

  • Ünnepi készülődés a BBC GoodFooddal

    Mai ajánlatunk csülök terrine pirított malátás-mazsolás kenyérrel és fűszeres almakompóttal.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan