• Ónodi-Szűcs
  • Magyarul Balóval: Miben bízik Ónodi-Szűcs Zoltán?

   Magyarul Balóval: Miben bízik Ónodi-Szűcs Zoltán?

  • Ez mentené meg a magyar egészségügyet

   Ez mentené meg a magyar egészségügyet

  • Többlépcsős béremelést és munkabékét szeretne Ónodi

   Többlépcsős béremelést és munkabékét szeretne Ónodi

 • influenza
  • Már levonulóban az influenzajárvány

   Már levonulóban az influenzajárvány

  • Cáfolat: Senki nem halt meg influenzában

   Cáfolat: Senki nem halt meg influenzában

  • Orvosok és ápolók nem kérik a védőoltást

   Orvosok és ápolók nem kérik a védőoltást

 • bérrendezés
  • Ennyiért maradnának itthon az orvosok

   Ennyiért maradnának itthon az orvosok

  • Többlépcsős béremelést és munkabékét szeretne Ónodi

   Többlépcsős béremelést és munkabékét szeretne Ónodi

  • Jelentős feszültségek után érdemi eredmények

   Jelentős feszültségek után érdemi eredmények

Lépések a cukorbetegség korai felismerése felé

Hírek 2016.03.07 12:57 Forrás: Weborvos
Lépések a cukorbetegség korai felismerése felé

Az ELTE kutatóinak felfedezése elvezethet a még csak várható cukorbetegség diagnosztizálására alkalmas eljáráshoz.

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportja olyan új eljárást dolgozott ki, amellyel rövid DNS szakaszok előfordulási gyakoriságából arra lehet következtetni, hogy a minta egészséges vagy cukorbeteg alanytól származik-e. A publikációt a Genomics folyóirat közölte.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézet PIT Bioinformatikai Csoportja olyan új eljárást dolgozott ki, amellyel rövid DNS szakaszok előfordulási gyakoriságából arra lehet következtetni, hogy a minta egészséges vagy II. típusú cukorbeteg alanytól származik-e. A Genomics folyóiratban 2016. március 3-án megjelent publikációt Szalkai Balázs PhD-hallgató és Grolmusz Vince egyetemi tanár jegyzi - közölte az ELTE.

Mióta a baktériumok azonosításához a kutatók főként a bakteriális örökítő anyag, a DNS leírását, és nem baktériumok táptalajon való tenyésztését használják, kiderült, hogy több betegségben az emberi bélflóra jelentősen különbözik az egészségesekre jellemző bélflórától. A kutatók korábban ezeket a különbségeket az autizmus spektrumzavarban, különböző gyulladásos bélbetegségekben és a II. típusú cukorbetegségben szenvedők esetében is azonosították.

A bélbaktériumok fajok, illetve magasabb rendszertani egységek szerinti leírása bonyolult eljárás – az ELTE kutatóinak eljárásával azonban egészen rövid DNS szakaszok előfordulási gyakoriságának mérésével következtetni lehet arra, hogy a minta egészséges vagy II. típusú cukorbeteg alanytól származik-e. A közleményben példaként említett kilenc nukleotid hosszú TGTGGTGTA sorozat statisztikailag szignifikánsan gyakrabban fordul elő az egészséges bélflórát alkotó baktériumok DNS-ében, mint a II. típusú cukorbetegektől származó mintákban. A felfedezés a későbbiekben alkalmas lehet olyan új, egyszerű diagnosztikai eljárások kifejlesztésére, amelyek megjósolják, hogy kiknél várható a cukorbetegség kifejlődése.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink